Édua Képtára
INDEX
 
RAJZOK/ DRAWINGS
 
KÉPREGÉNY/ COMICS
 
FOTÓK / PHOTOS
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tutorial
Tutorial : Teljes emberalak

Teljes emberalak

  2007.12.17. 15:03


Figyelem! Az alábbi módszer kissé módosult, mióta van digitális tollam. A vázlatot ugyanígy "zongorázom végig", bescannelem, majd számítógéppel (Photoshoppal) készítem el a végleges verziót! Tehát a rajzasztalomat már nemigen használom kb 2008 óta.

Előfordul, hogy magát a vázlatot is rögtön számítógéppel készítem el, DE maga a vázlatkészítés módszere, a lépései, az arányok figyelembevétele azért maradt a régiben! Ezért is nem szedtem le ezt a részleget.:)

 

Megrajzolom mondjuk Ginny1-t.

 Először is kitalálom, hogyan álljon a figura, milyen legyen a testtartása, a hangulata. Ezt gyorsan lefirkantom:

Ezt a lépést általában ki szoktam hagyni, mindjárt a vázlattal kezdem.

1. Megrajzolom a vázlatot, egyelőre nem túl arányosan, de azért jó előre látni, hogy fognak állni a végtagok, gerinc, stb.

A fejet nem egy szimpla körrel, hanem a koponya tömegével jelzem.

2. Elkezdem megrajzolni a test tömegét. Igen, egyelőre ruha nélkül! Nem szeretem vaktában rajzolni a testrészeket.

 

Hogy melyik testrész hová kerül? Akinek van otthon csontvázmodellje, vagy csontváza(ha apuka/anyuka régészek, vagy patológusok...) ajánlom, hogy készítsen róla tanulmányrajzokat, hogy megértse az anatómiai összefüggéseket!

Ha ilyesmire nincs lehetőség, biológia albumban meg lehet nézni, vagy egy komolyabb művtöri könyvben. Vagy Leonardo da Vinci anatómia tanulmányán. (Gy.k.: az a négykarú, négylábú férfiakt!) Leggyakrabban a Jean Cousin által leírt arányokat szoktam alkalmazni, vagyis:

Egy fejhosszúság a fejtől az állig;

az álltól a mellbimbóig;

a mellbimbóktól a köldökig;

a köldöktől a szeméremcsontig;

a szeméremcsonttól a combközépig;

a combközéptől a térdig;

a térdtől a lábikra végéig;

a lábikra végétől a sarokig.

Tehát a fej hosszúsága a nyolcada a teljes testmagasságnak.  De van, hogy a hetede...gusztus dolga ez is2.

Na, persze ez is karakterfüggő. Egy olyan embernek, mint pl Umbridge, vagy Lumpsluck, ezek az arányok "kissé" torzulnak. Ezen kívül egészen más arányai vannak egy babának, kisgyereknek, vagy öreg embernek. De Ginnynek jelen esetben éppen jók.

Saját megfigyelésem szerint pedig az emberek lábának a hossza általában akkora, mint az alkar, könyökhajlattól a csuklóig.

3. Miután kitotóztam az arányokat, kicsit foglalkozom az arccal is. Bejelölöm a szemek, az orr, a szemöldök(szemöldökcsont) és a fül(ek) helyét.(Még ha a fül a kész rajzon nem is fog látszódni, szeretem tudni, hogy hol van...)

Utána jöhet a haj. Mivel nem egy lezselézett frizurájú emberről van szó, a hajnak is van tömege, és nem lapul rá a fejre.

Folytathatjuk az arcizmok, az orr és az áll tömegének megrajzolásával is. Nem kell túlrészletezni, elég körülbelül megrajzolni őket.

Ginny itt éppen mosolyog. Érdemes tükörben megfigyelni, hogy bizonyos hangulatokkor hogyan változnak az arcizmok(mosoly, nevetés, sírás, aggódás, stb.)!

4. Akkor nagyjából kész is a vázlat, lehet aktként hagyni, de fel lehet öltöztetni, ízlés szerint:

5. Miután kiéltem divattervezői hajlamaimat, mehet a kép a rajzasztalra (szerk: vagy vihetem máris a scannerbe!), hogy megrajzoljam Ginny letisztázott kontúrjait:

6. Kész is, a letisztázott rajzot bescannelem és photoshoppal, vagy ilyen-olyan színezőprogrammal kiszínezem, kijavítom, amit kell (pl eltüntetem Ginny arcáról a ráncokat, készítek hátteret, stb.).

<kép törölve lett!>

Hát ennyi! A háttér nem lett az igazi, de mentségemre szolgáljon, hogy vadiúj a színezőprogramom.(Szerk: legalábbis mikor ezt írtam, még új volt:D)

 

Megjegyzések:

1: Mivel sokáig kizárólag Harry Potter karaktereket terveztem a könyvekben leírtak alapján, általában ezekből veszem a példákat az itt leírtakhoz!

2: Egy ideje elég lazán bánok az arányokkal. Bár itt nyolcadot írok, heted, vagy akár hatod résszel is szoktam embert rajzolni, anélkül, hogy a "normális" arányai torzulnának. Lehet velük nyugodtan "kísérletezni", ha az ember már eljut egy bizonyos szintre.:)

 

 
NAPLÓ
Friss bejegyzések
2010.04.05. 21:29
 
ÜZENETEK/ NOTES
 
INFÓ RÉSZLEG
 
LINKEK/ LINKS
 
NAPTÁR
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!